Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Нанков: Не държавата натиска газта на автомобилите или пропуска да спре на пешеходна пътека

„Пасарелката на пътя Бургас – Созопол до с. Атия ще бъде изградена до началото на лятото“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването пред БТВ. Във връзка с пешеходната пътека на пътя Бургас – Созопол до село Атия, където преди дни загина 16-годишно момче и дали ще има решение на проблема, министър Нанков заяви:

„Решение на проблема ще има. Той не е единичен само за този участък. Държавата съобразно с ресурса, с който разполага ежедневно полага усилия – мога да дам десетки примери“.

Министърът изказа съболезнования на близките на загиналото 16-годишно момче.

„Трябва да си дадем една ясна сметка – нито държавата натиска газта след ограничението от 60 км/ч, нито не спира и не натиска спирачката преди пешеходна пътека. Факт е, че имаме знаци, пешеходни пътеки. Факт е, че грубото нарушаване на Закона за движение по пътищата от години е тенденция в нашата страна“, обясни Нанков.

По думите му държавата трябва да предприеме доста по-радикални мерки в тази посока.

„Не трябва да се достига до подобни трагични инциденти, за да се предприемат действие. За участъка при с. Атия веднага попитах колегите дали сме били уведомявани за сигнали, те твърдят, че не сме. Одит ще установи дали имаме искания за изграждане на пасарелка. Ще се понесе отговорността от съответните лица, ако не е отреагирано на сигнали. Започва проектирането на пасарелката, ще бъде изградена до началото на летния сезон. Съоръжението ще е тежко, говорим за 6 ленти, ще има асансьорни уредби – климатът е влажен, с обледяване през зимните месеци“, каза още регионалният министър.

Той допълни, че действията от страна на министерството ще бъдат да се завършат по-бързо инфраструктурните проекти из цялата страна, които трябва да гарантират сигурността на гражданите.

„Участъкът край село Микре е един от най-добрите пътни участъци. Това е изцяло ново трасе с мантинели, знаци, маркировка“, каза Нанков по повод другата тежка катастрофа с незрящи, която стана в близост до селото.

Относно изгражданета на тол-системата Нанков коментира:

„Може би тол-системата трябваше да мине под един друг ред – като политика, свързана с националната сигурност, за да избегнем процедурите по обжалване“.

По думите му именно това обжалване и забавило изпълнението на поръчката.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *