Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Коментари Най-четени

МВР спасява системата 112 със 7 милиона

МВР обяви нова обществена поръчка, с която да бъде спасена Националната система за спешни повиквания. От април 2015 година телефон 112 е оставен без поддръжка и всеки момент може да спре.

Обществената поръчка „Възстановяване на работоспособността на Национална система 112 и осигуряване на техническа поддръжка“ е за 7 милиона лева без ДДС, съобщава „Труд“.

През юни т. г. тя бе за 13 милиона лева, но след месец бе спряна заради технически нередности. Преди това пък бившият МВР шеф Румяна Бъчварова имаше планове да изгради изцяло нова система срещу 50 милиона лева, но това не се случи.

В новата поръчка е заложено да се възстанови нормалната работа на тел. 112, да се достави и въведе в експлоатация ново хардуерно оборудване, както и частично да се подмени критично амортизираният хардуер в районните центрове в София и Русе. Изисква се и да се актуализира софтуерното приложение за спешни повиквания до последна версия и осигуряване на 2-годишна техническа поддръжка на системата, като максимално допустимото време за нефункциониране на услугата да е 52 минути за 365 поредни дни. Най-вероятно с новия софтуер хората със слухови и говорни увреждания ще могат да подават сигнал до тел. 112 с SMS.

В мотивите за ускорената поръчка е записано, че националната система е с нарушени основни функционалности и това поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда. „В случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации, това е заплаха и за националната сигурност на страната ни“, твърдят от МВР в документацията към обявлението.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *