Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Информациите, разпространени по-рано днес от южнокорейски медии, че КНДР се готви да изстреля нова балистична ракета, много бързо се потвърдиха.

Щабът на южнокорейската армия съобщи, че Северна Корея е изстреляла неидентифицирана балистична ракета, предава „Франс прес“, цитирана от „Фокус“.

Според вонното командване на САЩ ракетата е изстреляна от град Саин Ни и е прелетяла около 1000 километра, или 50 минути, преди да падне в Японско море, в границите на икономическата зона на Япония. Тя е идентифицирана като междуконтинентална балистична ракета, а говорителят на Пентагона Робърт Манинг обяви, че не представлява опасност за Северна Америка.

Освен това е летяла на височина от около 4,500 километра над морското равнище. Това е заявил за CNN официално лице от Министерството на отбраната на САЩ. Медията припомня, че последната ракета на Северна Корея, която бе изстреляна на 28 юли тази години, достигна височина от 3,700 километра над морското равнище.

Потвърждение за теста направиха и от КНДР. Според държавната телевизия това е било успешно изпитание на ракета Hwasong-15. „Постижението“ бе определено като „историческо дело“, тъй като според Пхенян в обхвата на тази ракета попадат включително и САЩ.

В отговор на севернокорейската провокация с изстрелването на балистична ракета, южнокорейските военни са извършили минути по-късно високоточни пробни ракетни изстрелвания по полигон с учебни цели, съобщи Комитетът на началник-щабовете на Южна Корея, цитиран от „Ройтерс“. Тези изстрелвания са бил извършени в условия, максимално близки до бойните.

По този начин Южна Корея демонстрира на Севера готовност в случай на необходимост да нанесе незабавен военен удар по негови важни обекти и командни пунктове, отбелязва ТАСС.

Това е първото изстрелване на ракета от Северна Корея след 15 септември, когато тя направи опит с балистична ракета със среден обсег, която прелетя над Япония.

Предишният опит беше на 29 август. На 3 септември КНДР обяви, че е извършила шестия си ядрен опит, най-мощния досега.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *