Тръмп към Мей: Не гледай мен, а радикалния мюсюлмански тероризъм

Споделете лесно и бързо тази публикация

Американският президент Доналд Тръмп коментира, че британският минстър-председател Тереза Мей би трябвало да насочи вниманието си не към него, а към „радикалният ислямски тероризъм”, който се случва във Великобритания. Думите му в Туитър са на фона на остри критики, включително и от Мей, заради неговото решение да сподели в социалната мрежа клипове на британска крайно дясна група.

„Тереза Мей, не се фокусирай върху мен, а върху разрушителния радикален мюсюлмански тероризъм”, гласеше написаното от Тръмп в социалната мрежа.

Клиповете, споделени в сряда са целели да покажат насилие, което според групата е извършено от мюсюлмани. Попитана дали Тръмп е проверил автентичността им, говорителят му Сара Хъкъби Сандърс заяви, че независимо дали те са реални „опасността е реална и президентът говори именно за това”. Тереза Мей побърза да определи постъпката на Тръмп като „погрешна”, но от Белия Дом настояват, че целта е била да се обърне внимание на нуждата от по-строг контрол по границите.

Препубликациите от американския президент бяха порицани както от демократи, така и от републиканци като републиканският сенатор Джон Маккейн каза, че е „изненадан”от случилото се.

Антимюсюлманска реторика бе една от ключовите характеристики на кампанията на републиканеца Доналд Тръмп за президент. В миналото той е споделял в Туитър и други пораждащи противоречия публикации включително и такива от профили с видима връзка с крайно десни националистически организации. В същото време като президент той застана зад идеята за прокарване на ограничения в пътуването на няколко страни с предимно мюсюлманско население.

Въпреки отправените реплики, от екипа на Тереза Мей обявиха, че тя няма да отмени отправената покана към Доналд Тръмп да посети Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *