Все още е значителна вулканичната дейност на остров Бали

Споделете лесно и бързо тази публикация

Активността на вулкана Агунг на остров Бали все още е значителна, въпреки че няма голямо изригване. Това заявиха индонезийските власти, цитирани от ДПА.

“Това е продължително изригване”, каза ръководителят на Индонезийския център за вулканология Касбани. “В резултат степента на тревога остава четвърта (най-високата).”

Говорител на индонезийската национална агенция за реакция при бедствия и аварии заяви, че емисиите на кратера тази сутрин не са могли да се видят поради обвилата го облачна пелена. В понеделник индонезийските власти повишиха степента на тревога до най-високата възможна и наредиха евакуацията на близо 100 000 души, след като в края на миналата седмица вулканът започна да изхвърля пепел. Над 55 000 души са потърсили убежище във временни центрове за настаняване, заявиха властите.

Касбани заяви, че количеството лава в кратера на вулкана се оценява на 20 милиона куб. м или една трета от целия обем на кратера. По думите му се предполага, че температурата на лавата е между 900 и 1200 градуса. Индонезия се намира в така наречения Тихоокеански огнен пръстен, район, известен със сеизмична активност и вулканични изригвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *