Зам.-министър Ваня Колева: „София ще бъде достойна Европейска столица на спорта през 2018“

Споделете лесно и бързо тази публикация

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева взе участие в конференцията „Спортът за всички в големите градове“ по повод старта на кампанията „София – Европейска столица на спорта 2018 г.“
BONC40333
„Горда съм от факта, че София се нареди до градове като Милано, Мадрид, Прага и други, които са доказали приноса си към развитието на спорта и съм убедена, че тя ще бъде достойна Европейска столица на спорта. Това е още една възможност да популяризираме масовия спорт и активния начин на живот не само в града, но и в страната и да привличаме повече млади хора и подрастващи към системни занимания със спорт“, заяви Колева.
Заместник-министърът подчерта, че през 2018 г. в София ще се проведат няколко много значими спортни събития, като АТП тенис турнира „Гаранти Коза София Опън“ през февруари, на който феновете ще имат възможност да видят в София Григор Димитров и световните първенства по волейбол и художествена гимнастика.
„Убедена съм, тези прояви също ще помогнат интересът на новото поколение млади софиянци към практикуването на даден вид спорт да бъде повишен“, каза Колева.
Тя допълни, че спортът има огромния потенциал да обедини още повече гражданите на Европа и да помогне за утвърждаване на европейските ценности, като достигне до всички, без значение от социален произход и възраст. Също така той е и най-добрият начин за справяне с агресията и за интеграция на малцинствените групи и хората в неравностойно положение. Именно върху тези теми, наред с борбата с употребата на допинг, ще се акцентира по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Министерството на младежта и спорта обръща специално внимание на спорта за всички, като организира и партнира на множество инициативи, които популяризират активния начин на живот, особено сред младежите. През 2017 г. за трети път бе организирана и Европейската седмица на спорта #BeActive.
„В подпомогнатите финансово от ММС ученически игри участват над 85 000 ученици, а ежегодно в различните ни програми се включват над 40 000 деца и ние продължаваме да работим за увеличаване на тази бройка. Защото липсата на физическа активност води до увеличение случаите на наднормено тегло и затлъстяване сред младите хора и до редица заболявания. Това от своя страна понижава качеството на живот и се превръща в проблем за цялото ни общество“, заяви Колева.
BONC401111
В конференцията „Спортът за всички в големите градове“ взеха участие още председателят на „София – Европейска столица на спорта 2018“ и председател на столичния общински съвет Елен Герджиков, президентът на ACES Europe Жан Франческо Лупатели, евродепутатът Андрей Ковачев, директорът на дирекция „Иновации, международно сътрудничество и спорт“ на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева, заместник-генералният директор на генерална дирекция „Образование и култура” на ЕК Йенс Ниманд-Кристенсен, ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, кметът на Банско Георги Икономов и представители на други български и европейски градове, избрани за градове на спорта.
Заместник-министър Колева ще присъства и на обявяването на официалния старт на „София-Европейска столица на спорта“ в 18,00 ч. днес в Зала 1 на Националния дворец на културата, по време на галаконцерта по повод 75 години от създаването на Национална спортна академия „Васил Левски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *