Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Последни новини

74 % от работодателите ще дадат коледни бонуси

Седем от десет работодатели предвиждат коледни бонуси за служителите си тази година. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал.
Точните данни сочат, че 74% от мениджърите казват, че във фирмата им ще има коледни бонуси, съобщи bTV.

Те са обвързани с резултатите на фирмата и с индивидуалните постижения на служителя. Сумите обаче няма да са по-големи от миналогодишните и ще са далеч от така наречената 13-та заплата.

В 60% от фирмите бонусът ще е до 200 лева. Близо 30 на сто от компаниите планират до 500 лева за празниците. Колкото по-голяма е фирмата, толкова по-сигурни са коледните бонуси. В едно от производствата на голяма компания работят близо 1200 души. Заплатите и бонусите там зависят от резултатите на компанията.

„Настоящата година ще завършим с най-висок обем на продажби в 54-годишната история на фирмата. В тази връзка и коледните бонуси ще бъдат рекордни”, заяви прокуристът Владимир Спасов.

В поне 16% от фирмите обаче допълнителни стимули няма да има, а това, според експертите е демотивиращо за служителите.

„Очевидно има компании, които са в недобро финансово състояние и очевидно не могат да си го позволят, но ние препоръчваме, макар и символични, и там да се помисли”, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Проучването показва „умерен оптимизъм“ сред мениджърите и за догодина. 45% от тях очакват да наемат нови служители.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *