Изхвърлиха Русия от Олимпийските игри в Пьончан

Споделете лесно и бързо тази публикация

Международният олимпийски комитет (МОК) временно спря членството на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) в организацията и отстрани отбор на страна от участие в Зимните Олимпийски игри през 2018 г., които ще се проведат в Пьончан (Южна Корея), предава Offnews.

Решението за отстраняване на руския олимпийски комитет влиза в сила внезапно.

Руски спортисти, които не са уличени в употреба на допинг, все пак ще могат да участват на Игрите в Пьончан. Те обаче няма да представляват родината си, а ще се състезават под олимпийски флаг. Освен това предварително отново ще трябва да докажат, че не са използвали забранени стимуланти.

Наказанието не засяга националните отбори на Русия по хокей на лед и кърлинг.

Заседанието на изпълкома се проведе в централата на МОК в Лозана (Швейцария). Решението е взето на база на изводите на две комисии. Първата се занимаваше с допълнителна проверка на допинг пробите на участниците в Олимпийските игри в Сочи 2014, а втората разследваше ролята на сътрудници на руското министерство на спорта, които са имали възможност да скрият положителни допинг-проби.

Сред санкционираните представители на руските спортни власти е и настоящият вицеприемер на Руската федерация Виталий Мутко, който доскоро бе министър на спорта. Той получава доживотно наказание от МОК. Мутко е настоящ президент на Руския футболен съюз. Ще бъдат отказани акредитации за Игрите на всички чиновници от Министерството на спорта на Русия.

През ноември тази година бяха отнети 10 медала, спечелени от руски спортисти в Сочи. По този начин руският отбор загуби първото място в класирането по медали.

Зимните олимпийски игри в Пьончан ще се проведат между 9 и 25 февруари 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *