Македония напредва към преговори за присъединяване към ЕС

Споделете лесно и бързо тази публикация

Напредъкът на Бившата югославска република Македония от последните месеци е забележителен, заяви Юнкер на пресконференция с македонския премиер Зоран Заев.
Много сме доволни от работата на премиера Заев досега. Бихме искали да насърчим страната да продължи по този път. Много са важни отношенията със съседите – с България, с която бе подписан договор за приятелство, с Гърция. Очакваме започналият процес на реформи да продължи – в специалните служби, правосъдната система и обществена администрация. , каза Юнкер, цитиран от БТА.

Всички държави от Западните Балкани имат европейска перспектива, в следващите месеци ще оценим как да продължим с всяка от тях, добави председателят на Европейската комисия.

Юнкер каза, че наскоро е бил в „Македония“, но смутено се поправи, че е бил „в Скопие“, тъй като официално ЕК и нейните представители използват Бившата югославска република Македония /БЮРМ/, когато говорят за Македония.

Еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан заяви, че ако необходимите мерки бъдат предприети от правителството в Скопие в близките месеци, ЕС може да премине към следващата фаза и да даде безусловна препоръка за начало на преговорите за присъединяване.

Това зависи от изпълнението на обещанията за реформи. Това е постижимо, ако всички в страната подкрепят изпълнението на тези задачи и осигурят възможно най-широко съгласие. Това е моят съвет, това е национална задача, добави Хан.

Премиерът Заев изрази очакването разширяването на ЕС да включва неговата страна. Правителството постига напредък в работната си програма.

Приятелството, изградено в последните месеци със съседите, показва вярата ни, че само така бихме се доближили до целите си за присъединяване към ЕС, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *