Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. Това стана в официално обръщение от Белия дом, предава news.bg.

„Когато встъпвах в длъжност аз обещах да не си затварям очите за предизвикателствата“, обяви Доналд Тръмп.

„Йерусалим не е само сърце за три световни демокрации, но и сърцето на най-успешната демокрация“, каза американският президент.

„Признаването на Йерусалим признава очевидното“.

Според Тръмп градът е важен за евреите, християните и мюсюлманите, но отбеляза, че неговите предшествениците в Белия дом са отказали да признаят изобщо каква столица е.

„Но днес най-накрая признаваме очевидното. Йерусалим е столицата на Израел.“

Тръмп смята, че „това е правилното нещо, което трябва да се направи“.

От своя страна Тръмп дипломатично намекна, че преместването на посолството на САЩ ще стане факт, ако и двете страни – Израел и Палестинската автономия, са съгласни. Той обаче потвърди, че е наредил на Държавния департамент да започнат подготовката по преместването на мисията.

Тръмп припомни, че подобно решение е взел американският конгрес още през 1995 г. Според него всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва и статутът на Йерусалим като израелска столица и призова и другите страни да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си в Йерусалим.

„САЩ все пак признават, че конкретните граници на израелския суверенитет в Йерусалим са предмет на преговори за окончателния статут“, допълни Тръмп.

Според него САЩ са готови да подкрепят решение по формулата „две държави“, ако и двете страни в израелско-палестинския конфликт го подкрепят.

Този процес не е насочен обаче срещу поетия от Белия дом ангажимент за постигането на мир в Близкия изток.

„Ние не взимаме позиция по въпросите, отнасящи се до крайните граници или разрешаването на спорните граници. Тези въпроси са за преговарящите страни „, каза Тръмп.

Той отбеляза, че САЩ са поели ангажимент да улеснят споразумението „приемливо за двете страни“.
Тръмп добави, че Белият дом „ще подкрепи решение за две държави, ако се договорят и палестинците и евреите „.

Американският президент призова евреи и палестинци да уважават и спазват сега съществуващия статут за Храмовия хълм. Доналд Тръмп призова да се избягва насилието. За целта предстои пътуване на американския вицепрезидент Марк Пенс в региона, за да се обсъди борбата срещу радикализма.

„Време е младите и умерените гласове из целия Близък изток да поискат за себе си ярко и красиво бъдеще. Нека преосмислим старите предразсъдъци „, поиска американският президент.

Той завърши речта си, като поиска от лидерите от региона „да се присъединят към САЩ в благородния стремеж към траен мир“.

„Бог да благослови християните, мюсюлманите и евреите“, завърши обръщението си Тръмп.

С настъпването на нощта стотици палестинци в Ивицата Газа започнаха да палят американски знамена. В същото време хиляди евреи излязоха по улиците на Израел, за да празнуват решението на Доналд Тръмп. Стената на плача на Храмовия хълм беше осветена в цветовете на американското знаме.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *