Една година от трагедията в Хитрино

Споделете лесно и бързо тази публикация

Днес, 10 декември 2017-а, се навършва 1 година от трагедията в шуменското село Хитрино, когато 7 души загинаха, а 29 бяха ранени при експлозия на влакови цистерни с газ пропан-бутан.

На 10 декември 2016 г. сутринта товарен влак дерайлира в района на гарата в селото. Сигналът за инцидента е подаден в 05.37 часа. Взривната вълна засегна инфраструктурата и повече от 300 домакинства в селото – част от къщите в населеното място бяха сринати до основи, а на други бяха нанесени сериозни щети.

Почти година след катастрофата най-големият въпрос е кога селото ще бъде напълно възстановено. Средства за това има благодарение на дарителските кампании и осигурените от държавата пари, но работата все още не е приключила. Хитрино получи помощ от държавата, ЕС и дарения в общ размер на близо 33 млн.лв. за възстановяване, което продължава и днес. Усвоените до момента средства са близо 7,3 млн. лв., най-много за обезщетения, строителство, ремонт и оборудване.

Факт са и съмненията за непрозрачност при управлението на средствата за обезщетения, ремонти и строежи.
Разследването на инцидента установи, че причината за дерайлирането на влака е несъобразена скорост и на двамата машинисти – Димитър Михнев и Радослав Петков, бяха повдигнати обвинения за непредпазливост. Според обвинението композицията е навлязла в гарата в Хитрино със скорост от 78 км/ч, вместо с допустимите – 40 км/час.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *