Експерт: Муса застрашава националната сигурност

Споделете лесно и бързо тази публикация

Ахмед Муса Ахмед се яви пред Пловдивския апелативен съд по делото за проповядване на антидемократична идеология.
По-малко от седмица след освобождаването му от ареста Ахмед Муса Ахмед се яви пред пловдивския Апелативен съд по делото, по което той е обвиняем заедно с още 13 имами, предаде БНР.

Причината е, че Върховният касационен съд върна делото на апелативните магистрати за ново разглеждане.

В част от книгите и брошурите, иззети при акцията срещу обвиняемите и приложени като доказателства по делото, се проповядва антидемократична идеология и се мотивира антисоциално поведение.

Това са част от изводите на четиримата експерти, изготвили комплексната арабистка, тюркологична, и историческа експертиза.

Единият от експертите – Милко Василев, посочи и кои са рисковете за националната сигурност според него, а именно: опасност от формиране на радикално настроена общност, която може да се капсулира, а това да доведе до напрежение както с останалите мюсюлмани, така и с обществото като цяло.

Междувременно защитата на обвиняемите поиска оттеглянето на експерта с аргумента, че е бил служител на ДАНС по времето, когато е образувано делото, като припомни, че до него се е стигнало именно след акция на агенцията.

Съдът се съгласи да бъде направена такава справка, но не отмени изслушването. На следващото заседание трябва да бъде представена и теологичната експертиза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *