Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Нанков: На хората не им е обяснено защо трябва да поскъпне водата

Два са основните фактори за поскъпването на водата в момента. На първо място, специално в случая с Дива Слатина, имаме промяна през 2015 г., с която се въведе институтът на единната цена на водата, използвана от един и същи оператор на водата. Например, ако в Монтанско имаме различни цени на водата в градовете, сега, на база солидарния модел, имаме единна цена на територията на цялата област“. Това заяви пред „Нова телевизия“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с поскъпването на водата.

Както вече е известно в петък Комисията за енергийно и водно регулиране одобри повишаване на цената на водата в 14 области, като в Ямбол, например, скокът ще е с 20 процента. София увеличението ще бъде почти 10%. Най-скъпа вода ще плащат във Враца, в Силистра и в Шумен. Там цената става над 3 лева за кубик.

„Новите услуги като пречистване и отвеждане на мръсните води, също струват пари. Нашата основна цел е да запазим водния ресурс, да го направим по-чист и след 10-20 години той да е достъпен за българските граждани, както и в момента“, добави министър Нанков.

След Нова година започва общественото обсъждане на Закона за ВиК. А в текстовете се предвижда въвеждането на водни помощи на социално слабите. Те ще са на базата на енергийните помощи, като се очаква да се въведат минимални количества вода на домакинство. Това ще стане най-късно до средата на 2018 година.

Министърът обяви, че на хората не им е обяснено защо се предприема увеличението на цената на водата.

На въпрос „Как ще се премери качеството на услугите на ВиК?“, регионалният министър отговори: „Качеството на услугата се мери в липса на аварии, или с намаляване на авариите. Очакваме между 15 и 45% редуциране на водозагубите в дългосрочен 15-годишен период. Но не трябва да сатанизираме ВиК дружествата“, каза още Нанков.

„Държавата, за да инвестира във ВиК инфраструктура, трябва да изразходва средства или от държавния бюджет, или от цената на услугата, която е такса за това как ВиК оператора предоставя услугата и за това каква услуга предоставя. Ако изходим от това, че данъци не трябва да ги пипаме и държавата ще продължи своята роля във все по-малкото разпределяне на публичните блага, ние трябва да гарантираме по-добро качество на услугата чрез по-висока такса на всички български граждани. Средата на 2018 г. това ще влезе в сила“, обясни Нанков.

„Периодичен мониторинг ще се прави от КЕВР“, каза още министърът. Той добави, че на третата година бизнес планът може да бъде преразгледан и променен, ако КЕВР прецени. Според министъра ако има закононарушения КЕВР също подлежи на контрол.

По думите му в разработвания в момента от Министерството закон за ВиК се предвижда сериозен механизъм, за да може да има гарантирано потребление на вода на ниска цена.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *