Европа въвежда правила за дроновете

Споделете лесно и бързо тази публикация

От следващата година Европа ще наложи изисквания как да се използват дронове. Според експерти тази стъпка е наложителна, защото този тип летателни средства крият сериозни рискове, предава „Нова телевизия”.

Снимането с дрон е безценно при бедствия, спасителни акции и разследвания. В същото време ниската цена на някои любителски модели ги прави атрактивен подарък. Засега страната ни е единствената в Европейския съюз без ясен регламент за летене с дрон. Няма регистър за машините, няма и списък на пилотите, обясниха от Асоциацията за безпилотни летателни апарати.

Радарите на въздушния контрол не засичат дроновете. Според Веслеин Стоянов от РВД това ще е възможно до няколко години.

„За момента имаме единични случаи, по няколко на година”, обяснява Веселин Стоянов от ДП „Ръководство на въздушното движение”.

През 2018 г. се очаква Европа да приеме специално законодателство, което ще е валидно за всяка от страните-членки. В момента единственото ограничение за собствениците на дронове е саморегулацията, разказва Александър – автомонтьор и любител-пилот. Според него правилата не трябва да са прекалено строги.

На този етап и пилотите, и бизнеса, и институциите очакват Европа да посочи основните правила, за да се изготви и националният регламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *