Стратегия на Тръмп отново поставя ”Америка на първо място”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Президентът на САЩ Доналд Тръмп казва, че новата му стратегия за национална сигурност поставя “Америка на първо място”.
Във встъпителни думи към стратегията Тръмп заявява, че САЩ са изправени пред един “извънредно опасен свят”, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той казва, че поставя като приоритет американските граждани и че “Америка отново води на световната сцена”.

Тръмп заявява, че когато е встъпил в длъжност, заплахите са включвали “проблемни режими”, “радикални ислямистки терористични групировки” и “терористи” в Близкия изток.

Според него “пропускливите граници и неприлагането на имиграционните закони” са оставили американците уязвими у дома, а търговските практики са отслабили икономиката.

Русия и Китай

Доналд Тръмп заяви при представянето на стратегията за национална сигурност на своето правителство, че Русия и Китай са “съпернически сили”, които “се стремят да оспорят американските ценности”, предаде ДПА.

Тръмп каза, че САЩ се намират в “нова ера на съревнование”, и изтъкна проблемни режими, терористични групировки и транснационални престъпни организации като едни от предизвикателствата, пред които е изправена Америка.

В стратегията правителството на Тръмп определи Китай и Русия като “ревизионистични сили”, които “използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят свят, противоположен на нашите интереси и ценности”.

Тръмп отбеляза, че САЩ ще работят заедно с Русия и Китай, когато това служи на американските интереси, и изтъкна как САЩ са предоставили разузнавателни данни на Русия, благодарение на които е бил предотвратен терористичен акт през уикенда.

Северна Корея и Пакистан

Тръмп заяви, че е необходимо Пакистан да предприеме решителни действия срещу тероризма и че САЩ трябва да се справят с предизвикателството, което представляват оръжейните програми на Северна Корея, предаде Ройтерс.

Тръмп каза, че стратегията му за първи път обръща внимание на икономическата сигурност и ще включва пълно възстановяване на американската инфраструктура, както и стена по южната граница на САЩ.

Той призова Пакистан да предприеме решителни действия за борба с екстремизма и каза, че САЩ “нямат друг избор” освен да се справят с предизвикателството, идващо от севернокорейските ядрени и ракетни програми.

Тръмп заяви, че САЩ и съюзниците им ще предприемат всички необходими мерки за денуклеаризацията на Корейския полуостров, посочва ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *