Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Девин на протест срещу поскъпването на водата

В Девин ще се проведе протестен митинг заради увеличението на цените на питейната вода и липсата на пречиствателна станция в района, съобщава БНР.

Инициативният комитет „Да защитим цената на водата в Девин“ призовава жителите на града да се съберат днес, за да настояват да се върне старата цена. В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Лора Славчева, която е председател на комитета, разясни какво е увеличението.

„При нас, от второто увеличение вече, в областта водата става 2,35 лева, а специално за Община Девин, тъй като ние нямаме пречиствателна станция, тя е 1,75 лева“.

Според инициативния комитет поскъпването на водата е незаконно и въпреки че Комисията за енергийно и водно регулиране вече взе решение и новите цени са определени, Славчева не смята, че протестът е закъснял.

„Не смятам, че е закъснял по простата причина, че ние не за първи път реагираме. Ние водим една преписка от месец март с КЕВР на основанието, че цената на водата в нашата област е незаконосъобразно вдигната. И имаме такива твърдения, тъй като основанието на КЕВР да увеличи и първия път – от първи май, цената на водата в областта е едно решение на Асоциацията на ВиК, прословутото решение номер 8, което има няколко варианта под един и същ номер. Затова ние твърдим, че още първото увеличение, когато цената стана 1,62 от 99 стотинки – това решение на КЕВР е незаконосъобразно – още първото увеличение.
Ние сме сигнализирали прокуратурата, защото за нас създаването на един протокол номер 8 с няколко съдържания в един и същи номер е създаване на документ с невярно съдържание“, каза още Славчева.

Тя посочи, че всъщност има няколко документа по казуса, като КЕВР е взела под внимание само единия, но не е разглеждала другите.

„КЕВР чете само едното решение – номер 8, на което пише, че е съгласуван бизнес планът на ВиК-Смолян, а не чете останалото, където пише, че не е съгласуван и третото – което, по същия начин, пак е незаконосъобразно“.

Засега няма движение по сигнала до прокуратурата, каза Славчева и допълни:

„От днешния протест очакваме да заострим вниманието на правораздавателните органи и на КЕВР и на министър Нанков – вече трето писмо пиша и последният път бях принудена да пиша, че вече ще пиша бавно, за да могат да прочетат бавно и да разберат, че тези решения, с които се увеличава цената на водата в Смолянска област, са незаконосъобразни.

Добре, нека да се увеличи водата, макар и не толкова драстично, но поне да има и някакви инвестиции – Девин е един бързо развиващ се туристически, балнеоложки център, който, за съжаление обаче няма пречиствателна станция. Ясно е, че ще се вдига цената на водата, за да има някакви инвестиции, но поне да дочакаме следващите години – до 2021 година, нещо да се върна като инвестиции“.

Аргументите и исканията на жителите на Девин, които ще излязат днес на на протест, обясни и Дияна Чаушева от инициативния комитет, организатор на демонстрацията.

„Продължаваме да смятаме, че е незаконно увеличена. Не са спазени процедурите, които трябва да бъдат спазени, когато се взима решение на асоциацията на ВиК в Смолян.

Не сме съгласни и с това, че няма заложени инвестиционни средства, които касаят Община Девин. Град, който има претенции да е туристически, няма пречиствателна станция и не се предвижда изграждането на такава в този бизнес план, който касае 5-годишен период. Това ще е другото ни искане – да бъдат предвидени такива средства.

Хората страшно много реагират и срещу самото увеличение, защото от 99 ст. водата е вече на 1,62лв., а ще стигне 2,35, което е абсурдно“, коментира Чаушева.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *