Германски журналист си купи БГ лична карта за €2000

Споделете лесно и бързо тази публикация

Германски журналист успя да си купи фалшива българска лична карта срещу 2000 евро.
Това се е случило в Гърция, където този бизнес процъфтява заради кризата с бежанците. Повече от 50 000 са бежанците само в Гърция, сочи последният годишен доклад на южната ни съседка, съобщи Нова телевизия.

Почти всички мигранти искат да продължат пътя си към Западна Европа, но не могат. Нямат документи, а дори да имат, с тях не могат да продължат напред. Тук идва мястото на трафикантите.

„Те правят паспорти на всяка държава, която може да си представите, имат паспорти дори и за Канада. Може да заминете за Канада срещу 12 000 евро”, разказва Кристоф Корбел. Именно бежанци разказали на германския журналист, че най-лесно може да купи фалшив паспорт в Гърция. И той заминал.

„Намерих го в едно кафене в Атина, но направих контакт с него преди това, всъщност е доста лесно да стигнеш до тези хора, наистина са много и то заради огромния брой бежанци, които живеят в Атина”, допълва Корбел.

Само за няколко часа той се превърнал в българина Петър Иванов.

„Трафикантът ми препоръча български паспорт, защото казах, че искам да вляза в Турция, а като германски журналист това би било много трудно в този момент. Затова той ме посъветва да ми даде български паспорт и аз се съгласих. Понякога трафикантите използват загубени паспорти на истински хора, само сменят снимката, но моят мисля, че е напълно фалшив. Наистина харесах името, което ми дадоха. Не знам дали това е истински човек, но според мен, щеше да мине обикновен паспортен контрол”, обясни журналистът.

След репортажа на Кристоф Корбел последвали арести в Гърция. Но това няма да спре търговията на черно, според журналиста.

„Мисля, че няма да отнеме много време преди да се появи нов човек, който да заеме мястото на арестуваните”, коментира Корбел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *