София е европейска столица на спорта през 2018 г

Споделете лесно и бързо тази публикация

София вече официално е Европейска столица на спорта през 2018 година. Събитието съвпада и с председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема от 1 януари. София получи титлата през декември на специална церемония в Европейския парламент в Брюксел, на която присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и редица български олимпийски спортни звезди и медалисти.
Проектът Европейска столица на спорта се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове, Европейската комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта”. Целта е да се популяризира активният начин на живот и да се подобри спортната инфраструктура.

Преди почти 4 години София бе определена за Европейска столица на спорта през 2018 г. Сред мотивите е записано, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата”. Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората.

През 2018 година в София ще се случат редица важни спортни събития – Световно първенство по волейбол за мъже, евроепйско по волейбол за момичета, както и световно първенство по художествена гимнастика.
Догодина по това време на годината София ще предаде приза Евроепейска столица на спорта на Будапеща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *