Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени Свят

Израел ще налага смъртно наказание за тероризъм

Израелският парламент одобри на предварително четене проектозакон, предвиждащ смъртно наказание за тероризъм.
Проектозакон, предвиждащ смъртно наказание за тероризъм, бе одобрен на предварително четене от израелския парламент с малко мнозинство от 52 срещу 49 гласа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нормативният акт бе внесен от партия „Израел бейтену“ на министъра на отбраната Авигдор Либерман и получи подкрепата на премиера Бенямин Нетаняху. Предстои той да премине още три четения, преди да бъде приет.

Законът предвижда военните трибунали да могат да налагат с обикновено мнозинство смъртно наказание за престъпления, свързани с тероризъм.

При дебатите преди първото гласуване Либерман заяви, че новият закон ще представлява „възпиращо средство срещу терористите, което със сигурност ще е по-ефикасно от разрушаването на къщи на близките им“.

Според Нетаняху, който присъства на гласуването, става въпрос за „въздаване на правосъдие при най-крайните случаи“.

Време е да започнем да прилагаме смъртното наказание срещу терористите при най-тежките случаи, заяви израелският премиер през юли миналата година, когато посети близките на три жертви на нападение в еврейско селище на Западния бряг.

Смъртното наказание е предвидено в израелския военен закон на окупирания Западен бряг, но никога не е било налагано, припомня Франс прес.

Законодателството в международно признатите граници на Израел предвижда смъртна присъда за престъпления срещу човечеството и за измяна.

За последен път такова наказание е било приложено срещу нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман, осъден през 1961 г. и обесен година по-късно.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *