В София скоро може да има грипна епидемия

Споделете лесно и бързо тази публикация

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев прогнозира, че до 1-2 седмици може да има грипна епидемия в София.
Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната седмица, са към 48 000 души в страната, каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев във връзка със зачестилите грипни заболявания.

За епидемичната обстановка в страната можем да кажем, че някои от областите имат една значително повишена заболеваемост: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен.

Засега прави впечатление, че е много голям процентът на група В грипни вируси, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

В момента в столицата още не е епидемична обстановката за грип, но се очаква до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки.

„Симптомите на грипа са описани от Световната здравна организация. Те са внезапно начало и в рамките на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, отпадналост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, често пъти има главоболие, боязън от светлината. Телесната температура е 38 градуса“, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му различните типове грип поразяват различни възрастови групи. „А1H1 главно млади хора, пълни хора, бременни жени, всички с хронични заболявания. H3N2 – главно възрастните хора с хронични заболявания. Това не значи, че от него не могат да заболеят и деца. Затова трябва да се избягват болните хора.

Който е вкъщи трябва да носи маска, за да не зарази и околните. Маската трябва да се сменява на два и половина часа и хората трябва да се консултират с лекар.

Тези в големите градове е хубаво да имат антигрипни лекарства под ръка и при поява на грип в семейството да се обадят на личния лекар, а не да ходят с градския транспорт на прегледи.

Проф. Кантарджиев посъветва хората да използват тоалетни кърпички с антимикробно действие, да избягват болни хора, да правят разходки на чист въздух и да избягват местата, където се събират много хора и най-вече се кашля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *