Започва делото за атентата на летището в Сарафово

Споделете лесно и бързо тази публикация

В Специализирания наказателен съд трябва да започне разглеждане по същество на делото за атентата на летище “Сарафово“ в Бургас от преди повече от пет години.
На 19 декември м.г. съдът прецени, че не са допуснати съществени процесуални нарушения при разследването и насрочи делото за днес, 17 януари. Делото трябва да започне с разпит на свидетели на атентата.

Внесено в съда през 2016 г., делото досега беше отлагано по различни процесуални причини поне 8 пъти.

На 18 юли 2012 г. атентатор се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището в бургаския кв. “Сарафово”.

На място загинаха петима израелци – Ицик Коленги на 28 години, Амир Менаше на 28 години, Елиор Прайс на 26 години, Маор Харош на 25 години и 42-годишната Кошава Шрики, която бе бременна, както и шофьорът на автобуса 36-годишният Мустафа Кьосов от село Юруково, община Якоруда.
35 души бяха ранени.

Подсъдими задочно са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на “Интерпол”. Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който също загина при атентата.
Единият от подсъдимите – Мелиад Фара, свързва терористи с военното крило на “Хизбула”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *