Частните охранители ще се лицензират и сдружават по нов закон

Споделете лесно и бързо тази публикация

Народните представители приеха на второ четене нов Закон за частната охранителна дейност, предава „Фокус”. Частната охранителна дейност ще се извършва след получаване на лиценз по реда на закона. Тя ще може да се осъществява с въоръжена или невъоръжена охрана. Лицензът ще се издава от директора на ГД „Национална полиция” без срок. В МВР ще се създаде регистър на лицензите. Извършващите частна охранителна дейност ще могат да създават сдружения, които да защитават интересите им и да подпомагат дейността им.

Към ГД „Национална полиция” ще се създаде Консултативен съвет за сътрудничество по въпросите за частната охранителна дейност. Той ще се състои от председател и шестима членове. Трима от тях – упълномощени от сдружения на лица, извършващи частна охранителна дейност. Съветът ще свиква заседание най-малко веднъж на три месеца.

Законът въвежда ново видово разделение на частната охранителна дейност – лична охрана на физически лица; на имущество на физически или юридически лица; сигнално-охранителна; на питейни и развлекателни заведения; на урбанизирани територии; на мероприятия; при транспортиране на ценни пратки или товари; на селскостопанско имущество.

Извършване на частна охранителна дейност без лиценз ще се наказва с глоба от 1000 до 10 хил. лева. На юридически лица и еднолични търговци ще се налага имуществена санкция в размер от 10 до 50 хил. лв. За повторно нарушение законът предвижда глоба от 10 до 20 хил. лв., а имуществената санкция е в размер от 50 до 100 хил. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *