Започва същинската част на председателството ни

Споделете лесно и бързо тази публикация

Председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз ще заседават в конгресния център в НДК.

Със срещата се открива парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. Председателски КОСАК, ще дискутира три основни теми – едната е свързана с приоритетите на Българското председателство, която ще представи ресорният министър Лиляна Павлова. Делегатите ще разискват и бъдещето на ЕС, каза председателят на комисията по европейските въпроси в Народното събрание Кристиян Вигенин. Третата дискусия е фокусирана върху ролята на европейските макрорегионалните стратегии на ЕС, като са предвидени изказвания по стратегията за развитие на региона на Балтийско море и на Дунавската стратегия.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие срещата и парламентарното измерение с реплика на парламентарния звънец, той ще бъде ползван за процедурно водене на заседанията.

Делегатите на първата среща от парламентарното измерение са над 130, сред тях и делегати на Европейския парламент, като са поканени и посланиците на страните членки на Европейския съюз. На Председателския КОСАК няма да има представители на комисиите по европейските въпроси на двете камари на Британския парламент, които в последния момент са отказали визитата. Специални гости ще бъдат представители на парламентите на Исландия, Норвегия, Швейцария, Република Косово и на кандидатите за еврочленство – Сърбия, Черна гора, Македония и Турция.

“Бъдещето на Европейския съюз – сила в единството”, това е темата на срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси от парламентите на страните-членки.

На откриването ще говорят първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова.

В програмата на Франс Тимерманс са предвидени срещи с министъра на правосъдието Цецка Цачева и с министъра на българското председателство Лиляна Павлова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *