Агресия в дом за деца с увреждания

Споделете лесно и бързо тази публикация

Плесници и вербална агресия показват видеоклипове, заснети в центъра за деца и младежи с увреждания „Хризантема” в Габрово.
Кадрите станаха достояние на медиите след междуличностен конфликт и обвинения сред персонала на дома, предаде bTV.

Достъпът до тези жилища е ограничен. В „Хризантема” са настанени седем деца и трима младежи с увреждания, като грижите за тях са денонощни.

Потресаващите видеокадри са направени в период от две години от 2016 и 2017 г. Разкритията прави ръководителят на центровете за настаняване, след като подчинени ѝ пращат проверка.

На кадрите се чуват заплахи от страна на жените, които работят в дома, вижда се и че посягат на децата.

„На видеозаписите се вижда вербална агресия, плесници… Лично аз не съм ставала свидетел. Децата не могат да говорят, те не могат да кажат какво се случва”, пояснява Маринела Лазарова, която е ръководител на домовете „Хризантема” и „Мирни дни”.

Услугата стартира по проект още през 2013 г. През 2016 г. след първия направен запис от социален служител на побой над момиче, директорката твърди, че е сезирала социалната служба към местната община. Оттам обаче твърдят, че разбират за нередностите в средата на януари.

Днес в дома влязоха проверяващи от отдел „Закрила на детето”. Освен дирекция „Социално подпомагане” проверка по случая прави и прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *