Гърция може да вдигне ветото над Македония

Споделете лесно и бързо тази публикация

След повече от три часа преговори със Зоран Заев Алексис Ципрас заяви, че може да вдигне ветото над членството на Македония в НАТО и интеграцията в ЕС.
Македонският премиер Зоран Заев съобщи в Давос след срещата с гръцкия си колега Алексис Ципрас, че Македония е приела искането на Гърция да промени името на летището в Скопие, което сега е “Александър Велики”, предадоха световните агенции и БТА.

Това бе първата среща между лидерите на двете страни от повече от 7 години.

“Нашето правителство ще промени имената на летището и на магистралата, и новото име ще е “приятелство”, за да покажем на практика, че сме силно ангажирани да намерим решение” на спора с Гърция за името на Македония, каза Заев след повече от три часа разговори с Ципрас.

Според гръцкия премиер, решението на спора за името трябва да е „ерга омнес“, т.е. да е задоволяващо за всички засегнати страни.

“Това показва нашата добра воля и доказва, че нямаме териториални претенции към нашия съсед”, добави Заев.

От своя страна Ципрас изрази надежда да вдигне ветото над членството на Македония в НАТО и интеграцията й в ЕС, като се реши отдавнашният спор за името й.

Двамата лидери казаха, че ще започнат да прилагат серия от мерки за изграждане на доверие.

Още не се знае кога, нито как ще бъде променено името на летището, каза пред АФП говорител на македонското правителство.

Двамата премиери се срещнаха първо на четири очи в рамките на Световния икономически форум в швейцарския град Давос, а след това към тях се присъединиха външните министри Никола Димитров и Никос Кодзиас.

“Преговорите се водят за предложенията, които даде посредникът от ООН Матю Нимиц. Остава да видим дали ще излезе бял дим от маратонската среща”, каза репортерката на Алфа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *