Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Наводненията в Европа застрашително ще се увеличат

Наводненията като тези във Франция през последните няколко дни ще се увеличат в Европа в резултат на климатичното затопляне.
Това ще стане дори ако затоплянето бъде ограничено до покачване на температурите с 1,5 градуса Целзий, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Учените изследвали три сценария, при които температурите се покачват между 1,5 и 3 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

При най-оптимистичния сценарий щетите, причинени от преливане на реки в Европа, ще се увеличат над 2 пъти и ще достигнат около 15 милиарда евро годишно. Броят на засегнатите от наводненията хора ще се увеличи с 80 процента – около 650 000 души годишно.

Ако обаче температурите се покачат с 3 градуса Целзий, щетите ще нараснат и ще достигнат около 17 милиарда евро годишно.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели покачването на температурите да бъде задържано под прага на 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и дори до 1,5 градуса Целзий.

Подписалите споразумението страни се ангажираха да намалят парниковите си емисии. Но на базата на тези ангажименти светът продължава да се насочва към увеличаване на температурите с 3 градуса Целзий.

Покачването на температурите с 1 градус Целзий доведе до намаляване на ледената покривка, повишаване на средното океанско ниво и повече валежи. По-горещият въздух съдържа повече влага, която впоследствие се освобождава под формата на дъждове и снеговалежи.

Наводненията вече са сред причиняващите най-големи щети в Европа природни бедствия.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Climate.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *