На каква температура да пием червеното вино

Споделете лесно и бързо тази публикация

Досегашната практика да се сервира червеното вино на стайна температура се оказва напълно погрешна, твърдят австралийски експерти
Според мнението на специалисти от Винарската академия в Сидни червеният елексир е най-добре да се употребява при температура между 12 и 18 градуса по Целзий.

Тоест, червеното вино трябва да се пие много по-студено, отколкото беше практиката досега.

Според Тейлър Уайнс, ако тази напитка се сервира със стайна температура, в нея започва да доминира алкохолът, който замъглява особеностите на букета й.

Но има и друга опасност – ако бутилката с червено вино е прекалено охладена, тогава почти изцяло се губи ароматът й. При все това, изтъкват австралийските специалисти, различните сортове вина трябва да се предлагат различно изстудени, допълват от БТА.

За каберне совиньон и шираз е препоръчително да се сервират с температура 16-18 градуса. За по-леките брандове, като пино ноар, препоръчителен е по-студеният интервал от 12-14 градуса. И тук стигаме до белите вина като совиньон блан и пино гри, за които идеалната температура е 6-8 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *