В Етъра организират конкурс за мартеници от гайтан

Споделете лесно и бързо тази публикация

Месец преди 1 март в етнографския музей „Етъра” в Габрово вече тече трескава подготовка за баба Марта. Майсторите тази година организират и национален конкурс за мартеници, направени от гайтан, информира БНТ. Идеята на организаторите е да провокират интереса към позабравения занаят и към мартениците, направени от естествени материали, също както в миналото.

Милка Кръстева е един от малкото останали майстори – гайтанджии у нас. Разказва, че гайтана или шнурчето от вълна в миналото се използвало за украса на дрехите от бита на българите и дори на войнишките униформи. Заради масовата му употреба в Габрово, някога били създадени първите гайтанджийски чаркове, които и днес могат да бъдат видени само в етнографския музий „Етъра”.

“Изплита се в гайтанджийска одая на воден чарк, след което като се изплете гайтана се пърли, изпира се и след това се боядисва в различни цветове!”, разказва тя.

Заради все по-големия интерес към позабравените български занаяти, в навечерието на баба Марта, майсторите в „Етъра” решили да провокират млади и стари да се опитат да изработят атрактивни мартеници от гайтан.

Според майсторите в Етъра, през последните години макар и пренаситено на пазара с всякакви вариации на традиционната българска мартеница, все повече хора търсят и искат да зарадват своите близки с гривни и брошки, направени от естествени материали.

Крайният срок за изпращане на мартениците е 15 февруари, след което майсторите от „Етъра” ще определят и победителите в конкурса, които ще бъдат наградени в деня на Баба Марта – 1 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *