Ердоган отиде при папата, пазят го 3500 души

Споделете лесно и бързо тази публикация

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение във Ватикана по покана на папа Франциск при изключителни мерки за сигурност.
То ще бъде първото на турски президент от 60 години. На пресконференция във връзка с визитата Ердоган посочи, че един от основните въпроси, които ще обсъди със Светия отец, е проблемът за Ерусалим, който нагнети отношенията между мюсюлманския и християнския свят.

Турският президент подчерта, че решението на Тръмп да премести посолството на страната си в Ерусалим е в нарушение на международното право и че с папата са на едно и също мнение.

“Аз искам да благодаря на папа Франциск за изразената позиция.Той направи изключително важно послание към християнския свят, защото Ерусалим не е проблем само на мюсюлманите. И двамата сме застъпници за статута на Ерусалим и изразяваме волята да го запазим. Никоя нация няма право да предприема стъпка в едностранна посока и няма право да нарушава международното право по проблем, който интересува милиони хора по света”, каза Ердоган, цитиран от БТА.

Отношенията между Турция и Ватикана, а също и актуални регионални въпроси, между които мигрантската криза и тероризмът, се предвижда да бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата на Ердоган със Светия отец. Ердоган ще се срещне с италианския президент Серджо Матарела и премиера на Италия Паоло Джентилони.

Турският президент ще бъде придружаван от съпругата си Емине Ердоган и от министри. Изключителни мерки на най-високо ниво ще бъдат взети за сигурността на Ердоган и турската делегация. 3500 служители от сигурността са мобилизирани за охраната на височайшия гост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *