Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Последни новини

Еврокомисията готви данъчен шок за гиганти като „Гугъл“ и „Фейсбук“

Европейската комисия ще представи до края на март свои планове за основен ремонт на данъчните правила по отношение на интернет гигантите, които правила да накарат компаниите да плащат данъците си в страните, където са реализирали съответните печалби, заяви през уикенда високопоставен европейски представител.

Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси посочи пред френското Radio J, че предложенията му ще „създадат консенсус и електрошок“ по отношение на облагането на приходите от цифровата икономика, съобщава агенция „Франс прес“, цитирана от БНР.

Според законодателството на ЕС американски технологични гиганти като Google и Facebook могат да изберат да отчитат доходите си, в която и да е държава-членка на Съюза, което ги кара да избират държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия или Люксембург. Това обаче лишава другите членове на единния блок от данъчни приходи, въпреки че в някои от тях може да се формирали по-голям дял от приходите на интернет компаниите.

Преди време Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отбеляза (ОИСР), че настоящите данъчни правила струват на правителствата по целия свят годишни загуби на около 240 млрд. долара (около 193 млрд. евро), според оценка от 2015 година.

„Идеята е да можем да идентифицираме дейността на цифровите компании, затова се нуждаем от набор от показатели – броят на кликванията, броя на IP адресите, рекламата и евентуалните приходи – и чак тогава ще намерим начини да начислим съответните данъци“, отбеляза Московиси.

Той посочи, че новите правила ще се отнасят за гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon – известни като GAFA, както и за услугите, предоставяни от AirBnB и Booking.com.

Технологичните гигантите плащат данъци в Европа при осреднена данъчна ставка от едва около 9%, докато средна корпоративна ставка на Стария континент е 23%, подчерта Пиер Московиси.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *