НСИ: Близо 5% скок на търговията на дребно в края на 2017 година

Споделете лесно и бързо тази публикация

По предварителни сезонно изгладени данни през декември 2017 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени нараства с 0.5% спрямо предходния месец.
През декември 2017 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 4.9% в сравнение със същия месец на предходната година.

Месечни изменения
През декември 2017 г. се наблюдава по-значително увеличение на оборота спрямо предходния месец при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 2.1%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 0.7%. Намаление е отбелязано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – по 0.1%.

Годишни изменения
През декември 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с разнообразни стоки – с 12.6%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 8.4%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – със 7.5%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – със 7.3%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – със 7.0%. Спад е регистриран само при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 12.5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *