Разработват нови антибиотици чрез мравки

Споделете лесно и бързо тази публикация

Мравките са потенциален източник за разработване на нови лекарства срещу инфекции, защото произвеждат вещества, които унищожават бактерии и гъбички.
Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

“С увеличаването на резистентните към антибиотици патогенни агенти, които ежегодно заразяват около 2 милиона души в САЩ, изследванията върху начина, по който социални насекоми се борят с въпросните патогенни агенти, могат да предоставят насоки за намаляване на резистентността им”, заявиха авторите на изследването.

12 от изследваните 20 вида мравки притежавали антимикробни свойства. Обратно на очакванията, било констатирано, че най-големите колонии мравки и мравките работнички, които са по-едри, не се отличават с по-голямо производство на антимикробни вещества.

Два от видовете, произвеждащи най-много антимикробни вещества – Monomorium minimum и Solenopsis molesta, са с най-малки размери. Освен това 8 от изследваните видове мравки не произвеждали антибиотици или други ефикасни срещу бактериите вещества.

“Получените резултати навеждат на мисълта, че мравките са потенциален източник за създаване на нови антибиотици, предназначени за лечение на болести у хората”, каза Клинт Пеник от университета на Аризона.

Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society Open Science

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *