Йлияна Йотова поиска радикална промяна в политиката спрямо селата

Споделете лесно и бързо тази публикация

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за радикална промяна в държавната политика към малките общини.

“Всеки месец си отива по едно българско село”, заяви Йотова в село Делчево, където участва в ритуал по зарязване на лозята.

Илияна Йотова, която за първи път участва в традиционния двудневен празник на виното сподели, че е очарована от красивата природа на Делчево и от факта, че в едно планинско село има толкова лозя. Тя обаче не подмина и болезнената тема за обезлюдяването, за напускането на младите хора и за неефективното насочване на националния и европейски ресурс у нас.

“Хората в селата в България са най-застрашени от цяла Европа от социално изключване. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села. Държавната помощ за малките общини, за селата трябва да бъде национална политика.

Тази година е решаваща, защото се прави европейски бюджет за следващите пет години. Планът “Юнкер” е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини”, коментира вицепрезидентът, цитирана от БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *