Нови протести срещу насилието в детските градини

Споделете лесно и бързо тази публикация

Протести под надслов „Не на насилието в детски градини и училища” се проведоха във Варна и Пазарджик и предстои в Плевен.

Първият от серията беше вчера в Бургас, а повод за недоволството на родителите стана скандалният случай с малтретираните деца в ОДЗ „Брезичка” в морския град.

Протестите са в подкрепа на гражданска инициатива с 14 предложения за промени в системата на образованието, внесени в парламента на 4 август. Сред внесените предложения са – директорите на детски градини, ясли и училища да се явяват на конкурс на всеки четири години, повишаване заплатата на учителите, намаляване броя на децата в групите, ранно пенсиониране за учителите.

Въпреки лошото време във Варна се събраха десетки хора.

„Тук сме, защото искаме да няма насилие върху нашите деца в ясли, детски градини и училища. Искаме да се поставят камери така, както нас ни наблюдават докато работим и нямаме нищо против, защото си вършим работата и даже забравяме, че има камери.

Проверката е висша форма на доверие. По този начин всеки ще гарантира качествено да си върши работата и коректно си е заработил заплатата”, коментира една от протестиращите майки пред БНТ.

На въпрос видеокамерите ще решат ли проблема, протестиращите отговарят:

„Не, те са част от решаването на проблемите, които няма да се решат бързо. И заради това трябва да има някакво видео наблюдение, за да сме сигурни къде оставяме децата си и какво се случва с тях. Защото системата е под всякаква критика”.

Организаторът на протеста Васил Николов, пък коментира пред БТВ:

„Протестите са под надслов „Не на насилието”, но всъщност са в подкрепа на нашата национална гражданска инициатива, която в момента е в Народното събрание. Тя е с редица предложения за промени в образователната ни система. Това е началото на едни промени, които чакаме вече десетки години. Нашата образователна система стои на едно място и тъпче, а светът се променя, затова искаме да се адаптира към новия свят. Не сме против учителите и общините, напротив – очакваме тяхната подкрепа, за да поставим началото на тази толкова дълго чакана промяна”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *