Спират износа на лекарства, ако са малко у нас

Споделете лесно и бързо тази публикация

Възможност за налагане на временна забрана за износ на лекарства, ако те липсват на българския пазар и не достигат за ключови терапии на български пациенти.
Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, приети с пълно единодушие от депутатите на първо четене, съобщава БНР.

Поправките въвеждат механизъм за ограничаване на препродаването на лекарства в други държави от ЕС, където те струват повече, отколкото у нас. Забраната ще се налага за месец.

Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще изготви списък със забранените за износ продукти. Предвижда се да бъде изградена информационна система, за да може аптеките да дават навременен сигнал за бързо изчерпване.

До сто хиляди лева ще бъде глобата за фармацевтичните компании, нарушили въведената от държавата забрана за износ. Създава се правна възможност пациенти, които не са включени в клинични изпитания, да получат достъп до лечение, когато липсва терапевтична алтернатива и лекарственият продукт не е разрешен за употреба в друга държава. Тези лекарствени продукти няма да се плащат с публични средства.

Въвежда се задължение към притежателите на разрешени за употреба продукти да поддържат резерв в количества до 10%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *