Съюзник на Меркел хвърля оставка преди да се състави кабинет

Споделете лесно и бързо тази публикация

Генералният секретар на германския Християндемократически съюз (ХДС) Петер Таубер подава оставка по здравословни причини.
Това съобщиха днес източници от партията, цитирани от Ройтерс. Таубер не взе участие в коалиционните преговори с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) тази година и по информация на източниците иска да даде възможност за избиране на негов приемник на партийния конгрес на ХДС на 26 февруари, допълва БТА.

Оставката на Таубер дава на Ангела Меркел още една възможност в момент, когато канцлерът и лидер на партията опитва да разпредели най-важните постове между съперничещи си фракции в ХДС.

Много членове на консервативната партия са недоволни, че тя отстъпи влиятелното министерство на финансите на ГСДП в коалиционното споразумение, което двете водещи политически сили сключиха този месец.

Преди новото правителство да встъпи в длъжност 464-те хиляди членове на ГСДП ще гласуват дали партията им да участва в нова голяма коалиция. Гласуването започва във вторник и ще продължи до 2 март, а резултатът ще бъде обявен два дни по-късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *