Грузински милиардер е свързан със сделката с ЧЕЗ

Споделете лесно и бързо тази публикация

Грузинският бизнесмен, чието име бе свързано със сделката с ЧЕЗ от чешкия сайт Lidovsky.cz, е милиардерът Паата Зурабиевич Гамгонеишвили.
Според подробния материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания “Инерком“, 62-годишният грузинец ще осигури част от средствата чрез свои офшорки.

Името на Паата Гамгонеишвили обаче фигурира в международното разследване за укриване на данъци “Парадайз пейпърс“. Освен това милиардерът се оказа свързан и със собствеността на мол “Парадайз” и стоков базар “Илиенци” в София.

Гамгонеишвили фигурира като член на борда на директорите на фирма “Булреал” АД, собственик на стоков базар “Илиянци”, а заедно със сънародника си Роланд Исаев до лятото на м.г. бе собственик на мол “Парадайз” чрез „Булфелд“ ЕООД. През септември м.г. “Булфелд” продаде търговския център на южноафриканския фонд NEPI за рекордната сума от 252,9 млн. евро.

Кой е Паата Гамгонеишвили?

Роден е на 28 август 1955 г. в грузинския град Кутаиси. През 1986 г. завършва Московския институт за инженери по геодезия и кадастър, като от 1986 до 1990 г. е работил като ръководител на лаборатория по компютърна техника и технологии в същия институт.

Гамгонеишвили започва бизнеса си през 1988 г., създавайки кооператив за продажба на хардуер и софтуер. През 1991 г. той регистрира акционерно дружество за внос на видео-, аудио- и домакински уреди “Гепард”.

През 1994 г. грузинецът създава търговска банка “Славянски кредит” и е председател на управителния й съвет. През 1998 г. за целите на строителството и по-нататъшното функциониране на търговски центрове е създадена компанията WAKELIN PROMOTIONS LIMITED, която в момента притежава два многофункционални търговски центъра в Москва, единият от които – “Златен Вавилон”, е получил награда за най-добрия търговски център през 2003 г.

Според официалната информация Гамгоинешвили участва активно в изпълнението на много строителни проекти в руската столица, като големи търговски центрове на Кутузовски проспект, вилно селище “Флоренция” и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *