Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора

Опазването на околната среда на фокус от Balkan Business Awards 2018

Община Стара Загора с номинация като водеща инвестиционна дестинация в Европа

Най-големият бизнес форум на Балканите – Balkan Business Awards 2018, ще акцентира върху опазването на околната среда, съобщават организаторите на събитието от ВИП Комюникейшън.
Церемонията ще се състои на 7 март 2018 г. от 20 ч., в луксозния хотел Best Western Premier Sofia Airport, а международно жури ще даде своите оценки за участниците.
В категорията за Околната Среда номинация получи фирма Интерпласт БГ ЕООД, която достигна около 75% от общия пазарен дял на събираемост за територията на страната на отпадъчни пластмаси, хартия, желязо и други. Компанията притежава рециклираща линия за твърди и меки пластмаси, а нейни основни клиенти са водещи европейски компании в сферата на рециклирането и производството на полимерни продукти. През последните години фирмата разшири дейноста си и в търговията с балирани отпадъци неметали – PET, PAP, LDPE, HDPE, PP и др. като се превърна в най-големият търговец на отпадъчни пластмаси в България.
Фирмата разполага с централна база в София, както и с няколко логистични площадки на територията на страната, с цел по-голяма близост до доставчиците.
Дейността на фирмата е тясно ориентирана към крупните генератори на отпадъци в България като пунктове и бази за вторични суровини, общински и частни площадки за сметосъбиране, депа за сепарация и предварително третиране на отпадъци и не на последно място заводи и предприятия от различни сфери на икономиката.
Една от водещите общини на Балканите – Стара Загора, получи също престижна номинация от Balkan Business Awards 2018.
В последните години Стара Загора се утвърди като желана инвестиционна дестинация в Европа. Още в началото на 2018-та Международната рейтингова агенция Standart & Poor’s повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Общината на „ВВВ-“, със стабилна перспектива. Потенциалът на областния град бе оценен и от fDi Magazine – издание на Файненшъл Таймс. Стара Загора e на първо място на престижна класация за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа, в категорията „Малки региони на бъдещето – ефективност на разходите“.
Регионът на Стара Загора е с най-висок БВП на глава от населението, единствено след столицата София. Над 1 млрд. евро чужди инвестиции е успяла да привлече област Стара Загора към края на 2015 г.
Работната сила (икономически активното население на възраст 15-64 години) в Област Стара Загора е в размер на 134 000 души. Областта има 65% коефициент на икономическа активност за 2016 г. (съотношението на работната сила във възрастова група 15-64 г., към населението в същата възрастова група). Наетите на работа лица в Област Стара Загора по последни налични данни са 102 000 души. Коефициентът на безработица през 2016 г. достига 6%, което е под средното за страната. Въпреки това, компаниите, които избират Стара Загора за своя инвестиционна дестинация, все още имат достъп до широк човешки капитал.
Стара Загора е с едни от най-ниските такси за битови отпадъци и данък сгради не само в страната, но и в Централна и Източна Европа.
Производителността на труда в Стара Загора е с 23% по-висока от средната производителност за страната. Сравнително високата и нарастваща производителност на работниците означава, че местната икономика може да поддържа устойчив икономически растеж и в дългосрочен план. През 2015 г. БВП на човек от населението в област Стара Загора е почти 7 000 евро, което поставя региона на второ място измежду 28 области в България, единствено след столицата София.
С помощта на държавата Общината започва изграждането на индустриална зона „Загоре“, което ще даде нов тласък за развитието на региона и утвърждаването му като един от водещите в икономиката на страната.

Престижните награди подпомагат също и инвестициите в образованието и инициират стипендии за социално слаби отличници и ученици в неравностойно положение, които искат да останат да учат и да работят в България.
Партньори на събитието са: Българската Търговско-Промишлена Палата, Българо-Румънската Търговско Промишлена Палата, Сръбско-Българската Търговска Камара, Турско-Българската Търговско-Индустриална Камара, Гръцкия Бизнес Съвет в България, Бизнес Клуб Лондон, Европейският Икономически Сенат и други.
В различни сфери на бизнеса ще бъдат отличени значимите постижения за Балканите в категории:
Корпоративна и социална отговорност
Нов проспериращ бизнес
Опазване на околната среда
Енергийна ефективност
Лидер в европейските програми и практики
Млад предприемач
Нов иновативен продукт/услуга
Устойчиво развитие на бизнеса
Международно признание
Малка и голяма община с принос в развитието на бизнеса
Цялостен принос в бизнеса и други.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *