Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Политика Свят

Прага няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ.
Това той каза в телефонно интервю за TV NOVA, партньорска телевизия на bTV. Ето въпросите към чешкия премиер и неговите отговори:

– Имате ли съмнения, че процедурата за сделката за ЧЕЗ в България не е прозрачна?

– Ние като държава имаме 63% в ЧЕЗ и сме представени чрез Министерството на финансите. Надзорният съвет на компанията е бил избран по време на управлението на предишната коалиция. Той е имал съмнения за продажбата, но е бил убеден от Борда на директорите, че сделката е прозрачна, че купувачът и парите са прозрачни.

И сега излиза, че в България има някакви съмнения. Трябва да кажа, че съм много притеснен от новините от България. Ще поискаме обяснение от директорите на ЧЕЗ чрез техните представители в Надзорния съвет.

– Съществуват ли възможности за отмяна на сделката съгласно чешкото законодателство?

– Нямаме намерение да анулираме тази сделка, подчерта чешкият премиер. Надзорният съвет, на базата на тези аргументи, неколкократно заяви, че всичко е наред, че ЧЕЗ ще си получи парите и че няма да има никакви допълнителни разходи.

Тази сделка е одобрена и ние не сме в състояние да й повлияем. Има и миноритарни акционери. Това е решение на ЧЕЗ и нашите възможности за въздействие са минимални.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *