Хиляди на протест в защита на обвинения в убийство доктор

Споделете лесно и бързо тази публикация

Над 1000 протестиращи окупираха 2 РПУ в Пловдив с викове “Свобода за д-р Димитров”. Протести имаше в София и Стара Загора

Те обявиха, че ще искат законодателни промени, като визираха станалото с пловдивския лекар д-р Иван Димитров.

Недоволните тръгват на шествие към прокуратурата, за да търсят сметка на прокурор защо медикът остава в ареста.

Полицията арестува за убийството доктор Иван Димитров, след като той бе нападнат от крадеца Жоро Плъха. Лекарят бе задържан за 72 часа, след като на 2 март край сградата на Областната администрация в Пловдив бе открито тялото на Жоро Джевизов – крадец-рецидивист, известен с прякора си Плъха.

По-късно стана ясно, че Плъха, заедно със свой авер, влезли в жилището на семейство Димитрови, за да крадат. В апартамента били съпругата и двете деца на рентгенолога. Лекарят обаче се събудил, а Джевизов го намушкал с нож. Тогава д-р Димитров стрелял един път по него. Крадецът побягнал, но на улицата издъхнал. Куршумът попаднал в областта на сърцето.

“Вчера протестирахме, днес пак. Основната цел на тези недоволства беше д-р Димитров да бъде освободен от ареста, защото той не е престъпник”, заявяват протестиращи.

Хората се организираха в социалната мрежа на база на излязлата информация в медиите, че докторът и семейството им са били обект на нападение от крадци и при самозащита.

Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Протестиращите скандираха „Свобода за д-р Димитров!“. На протеста дойдоха колеги и съседи на д-р Иван Димитров, както и граждани, които го подкрепят. Всички колеги и съседи на задържания лекар разказват, че той е добър човек и професионалист, който винаги се притичва на помощ, когато е необходимо.

Протестиращите настояват за спешни промени в законодателството, така че всеки да има право да защити себе си, семейството и собствеността си, когато те нападнат, или нахлуе крадец в дома ти. Протестите в защита на д-р Иван Димитров ще продължат и през следващите дни, обявиха протестиращите.

В понеделник, от 10.00 часа те ще излязат отново пред полицията.

Започна и подписка в защита на обвинения лекар.

„Събрали сме се за свободата на доктора, защото не е нормално в държавата ни това да се случва“, каза Евгения Запрянова, колега на д-р Димитров. „Всички тук искаме доктора да бъде освободен, да бъде със семейството си, където му е мястото“, каза Запрянова. Тя разказа, че знае от медиите, че двама цигани са нахлули в дома на доктора, той се е срещнал лице в лице с тях, единият даже го е наръгал с нож в крака, а другият си е изпуснал пистолета. Именно с него д-р Димитров е застрелял единият от циганите.

„Лекарят има две прекрасни дъщери и съпруга, които са потресени от случилото се“, разказа още Евгения Запрянова.

Д-р Димитров е постъпил като всеки честен българин, защитил е честта и достойнството на семейството си и непрекостновеността на дома си. Това каза д-р Румен Дачев, който е колега с д-р Димитров от 15 години. „Политиците трябва да променят закона у нас, така, както е в САЩ – всеки, който нощно време дойде в дома ти да краде, да имаш право на самозащита и да не носиш никаква наказателна отговорност за това“, каза д-р Дачев.

„Нямам инфорамация той да е имал незаконно оръжие. Доколкото разбрах единият от рецидивистите е имал оръжие и го е изпуснал, а той го е хванал в движение и се е саморазправил с него“, добави д-р Дачев.

По думите му неговият колега е голям професионалист и добър човек, нямал е никакви проблеми с пациенти, нито с колеги досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *