От БАБХ не знаят дали в търговската мрежа са попаднали заразени яйца

Споделете лесно и бързо тази публикация

Осем дни след като беше регистрирано огнище на птичи грип във ферма в община Генерал Тошево, от Регионалната агенция по безопасност на храните не знаят дали в търговската мрежа са попаднали заразени яйца и какво количество. Това стана ясно днес на извънредното заседание на Епизоотичната комисия в област Добрич.

Първите проби на птиците в животновъдната ферма край град Генерал Тошево са взети на 26 февруари, а болестта е потвърдена два дни по-късно. Тогава е преустановено и изнасянето на яйца от обекта. Колко яйца са попаднали в предните дни в търговската мрежа от Агенцията по безопасност на храните в Добрич не могат да кажат.

“Надявам се, да няма количества, но това ще мога да кажа утре. Ако има, трябва да се унищожават на място от търговските обекти. Предполагам, че на пазара няма големи количества”, коментира д-р Андонова.

Според източник на “Хоризонт” първите случаи на умрели птици във фермата са били много преди 26 февруари, но продажбата на яйца не е спирала до официалното установяване на заразата на 28 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *