Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

Провежда се извънредно заседание на МС за язовирите

В момента се провежда извънредно заседание на Министерски съвет, което е свикано от министър-председателя Бойко Борисов.
На него ще бъдат обсъдени мерки за гарантиране на сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири.

В заседанието ще участват също директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР Николай Николов, заместник-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана.

В сила остава бедственото положение в община Хайредин, продължава почасовото наблюдение на водоемите в района. Язовирите в Хайредин са в предаварийно състояние от години Ремонтите им ще струват над 3 млн. лв., но общината няма пари. Тази нощ нивото на река Скът се е покачило.

В началото на заседанието бе решено, че ще се отпуснат 3 милиона лева за язовирите в Хайредин. Дали ще има обществена поръчка ще се реши в следващите часове. Снощи Борисов е разговарял с кмета на Хайредин.

Жителите на село Крушовица прекараха безсънна нощ и непрекъснато проверяваха дали реката няма да прелее. Вчера на среща при президента Румен Радев стана ясно, че България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи. За да може в реално време той да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите. Това беше общата позиция на среща на „Дондуков“ 2 на президента Румен Радев с началника на отбраната ген. Андрей Боцев, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов, Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Кирил Войнов, директор на главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ в ДАМТН.

През следващата седмица от вторник до четвъртък се очакват валежи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *