Половината деца у нас се раждат извън брак

Споделете лесно и бързо тази публикация

Българката ражда на 27 години и се омъжва на 28. Мъжете пък предпочитат по-късни бракове, показва националната статистика за 2016 г.

Данните показват, че колкото по-млада е една жена, толкова повече мисли тя за брак, а мъжете искат най-много съпруга, чак когато навършат 60 години, съобщи Нова телевизия.

Българките се женят най-често на 28 години, а мъжете на 31 г. Голям е броят и на булките, които нямат 18. За 2016 г. те са 621. Рекорден е и броят на 60-годишните мъже, които са сложили халка на половинката си. Българката ражда първото си дете на 27 г., но все повече стават и децата, родени от жени на 40 плюс. Годишно в “Майчин дом” раждат и около 200 жени на над 40-годишна възраст.

„Идеалната възраст е между 22 и 30 години. След 30 г. процентът с вродени хромозоми и аномалии също нараства.Така че, моят призив към младите хора в България е да не отлагат твърде много забременяване и раждане”, каза доц. д-р Иван Костов, директор „Майчин дом”.

Повече от половината българчета се раждат извън брак. Съвременните млади хора гледат на безбрачните съжителства като алтернатива на брака, като един равностоен семеен съюз, което показва промяна в ценностните модели. Стремежът към образование и кариера е една от основните причини за късните раждания, а прогнозите са възрастовата граница да расте още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *