Пътят до Смолян остава затворен заради свлачище

Споделете лесно и бързо тази публикация

Главният път Смолян – Мадан продължава да е затворен заради свлачището край село Тикале.

Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем – Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян – Фатово – Рудозем.

Свлачището е активно и се разширява по дължината на пътя от 200-300 до 500 метра. Хубавото е, че пътното платно на този етап не е засегнато от срутището, смята доц. Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет.
Пускането на движението през участъка в момента е изключително опасно, тъй като рискът от падането на скални блокове е огромен, смята доц. Стойнев. Движението на колите ще принесе динамичен ефект върху свлачището и опасността от срутването на скални блокове ще нараства многократно.

За да не се затруднява пътуването на жителите от региона община Смолян днес започна изграждането на нов обходен път около километър и половина, който заобикаля масива.

Целта е през Орешец – Влахово да преминават леките автомобили и да се осигури възможно най-къса връзка за предвижването на жителите, като се преустанови преминаването пеша през срутищната зона.

Експерти геолози и проектанти обсъдиха възможните спешни мерки. Една от тях е изместването на водопровод, който може да е сред причините.

Деца и възрастни от селата в района минават през свлачището пеша, за да стигнат до училище или до работните си места

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *