Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Политика Последни новини

ЕК ще ни прави страна, която търгува с газ

България ще продължи да работи за създаването на ефективен Европейски енергиен съюз.

Усилията ще продължат както в рамките на председателството на Съвета на ЕС, така и през следващите години. Проектите на страната за подобряване на енергийната свързаност, между които междусистемните газови връзки със съседите ни и създаването на регионален газов хъб, са само част от стъпките, с които утвърждаваме общата енергийна политика на ЕС. Това беше позицията на държавния глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Енергетиката на ЕС ще е устойчива и ефективна в борбата с климатичните промени и намаляването на парниковите емисии, само ако държавите членки на общността осъществят радикална трансформация в транспорта, индустрията, домакинствата и на първо място в образованието, е посочил на срещата президентът Радев.

„За да осигурим успешни и ефективни политики на национално и европейско ниво, техният хоризонт трябва да бъде дългосрочен. Затова президентската институция ще инициира дискусия, чиято цел е да се постигне консенсус между държавните институции за изработването на национална енергийна стратегия за следващите десетилетия“, е заявил още Румен Радев.

Държавният глава е добавил, че през следващите седмици ще се води активен диалог и с ЕК за националните енергийни приоритети и синхронизирането им с визията за Европейски енергиен съюз.

Румен Радев и Марош Шефчович са били единодушни, че европейската политика в сферата на енергетиката трябва да бъде насочена към равнопоставеност и справедливост в търговията с природен газ, за да се намалят разликите в цените, които държавите членки плащат за доставки. Бъдещите енергийни проекти е необходимо да гарантират реална диверсификация, да не бъдат използвани като политически инструменти и да отговарят изцяло на изискванията, заложени в правото на ЕС, категоричен е бил българският държавен глава.

„Европейската комисия си поставя за цел да работи с българските власти за трансформирането на България от транзитна страна в държава, търгуваща с газ. Стратегическото местоположение на България дава възможности за диверсифициране на източниците и създаване на благоприятни условия за потребителите в целия регион“, е заявил Марош Шефчович.

Държавният глава е определил енергийната политика като ключов фактор за глобалната сигурност. Той е потвърдил и готовността на страната ни да подкрепя инициативите за газова свързаност в ЕС, за намаляване на зависимостта в енергетиката и за „чиста и зелена“ икономика.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *