Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Спорт

Министър Кралев: Обучението е единственото ни оръжие срещу допинга в спорта за всички

Министърът на младежта и спорта участва в кръгла маса на антидопинг семинар JUST SPORT

„Тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите в свободното време започват да употребявят допинг“, предупреди министърът на младежта и спорта Красен Кралев и посочи обучението като единствено оръжие срещу забранените и опасни за здравето субстанции. Той взе участие в кръгла маса на андидопинговия семинар JUST SPORT, организиран от Асоциация за развитие на българския спорт. В събитието се включиха също зам.-ректорът на НСА проф. Татяна Янчева и изпълнителният директор на Антидопинговия център д-р Виолета Заркова. Присъстваха още фитнес инструктори, собственици на фитнес центрове, представители на НСА, спортни организации и Антидопинговия център.
„Проблемът е валиден за цяла Европа и всички експерти признават, че не сме подготвени да се справим с него. Докато при спорта за високи постижения съществуват строги международни правила и има изградена система за следене, доказване на употреба на допинг и съответните наказания от страна на международните спортни организации, то в спорта за всички тези наказания са неприложими. Единственото ни оръжие е обучението“, заяви министърът.
В изказването си той акцентира върху факта, че антидопинг политиката е един от основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Спорт“. Необходимостта от превенция чрез обучение бе тема на първото събитие, което ММС организира като част от дейностите си за председателството – семинар за предотвраняване на употребата на допинг на 24 и 25 януари в София.
„Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция за мен беше много важно, че проведохме този семинар и включихме в него спорта за всички“, коментира Кралев. „Липсата на информация за вредата от употребата на стимуланти, особено сред младежите, които практикуват фитнес в свободното време, води до това, че допингът достига все по-лесно до все по-млади хора. Това крие сериозни здравни рискове за обществото вбъдеще. Тук не става въпрос за медали или за международен престиж, а за здравето на нацията“, добави министърът.
Участниците в семинара обсъдиха с Кралев своите идеи за борба срещу допинга в спорта за всички. В дебатите стана ясно, че повечето от техните предложения са включени в новия Закон за физическото възпитание и спорта, който предстои да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание.
„В новия закон сме включили редица текстове за постигането на тази цел. Въвежда се ново легално определение на понятието „спорт за всички“. Предприели сме мерки за регулиране на дейността на фитнес центровете. Дефинират се понятията „спортни услуги“ и „треньорски услуги“ и се обвързват помежду си. Създава се задължение за предоставящите спортни услуги да осигурят и да гарантират безопасни условия за практикуване на спорт, да информират гражданите, да организират медицинско осигуряване. В дефиницията на спортни услуги се включва освен дейността на спортните организации и дейността на фитнесите, както и друЗги подобни дейности с оглед постигане на единни правила и високи изисквания към предоставянето на спортни услуги, чрез които да се осигурят качествени и безопасни условия за спорт на всички граждани“, каза Кралев.
Той даде пример и с множеството програми, финансирани от ММС по член 10а от Закона за хазарта за предотвратяване на зависимости. Голяма част от миналогодишните проекти са насочени именно за превенция на употребата на забранени вещества и стимуланти след младите.
Министърът припомни, че по време на първия му мандат начело на ММС е инициирал поправка в Закона за храните, насочена към хранителните добавки. „Въпреки че нашите предложения не бяха приети в цялост, успяхме да въведем промяната да се декларира, че съдържанието на етикета отговаря на действителното съдържание, а при установено разминаване да се носи наказателна отговорност“, заяви Кралев.
Той получи благодарствено писмо за своята активна дейност в борбата срещу допинга от Йоанна Дочевска, председател на Асоциация за развитие на българския спорт.
Пред участниците в кръглата маса тя представи проекта JUST SPORT, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия, който има за цел да обърне внимание на негативните последствия от неконтролируемото използване на хранителни добавки в сферата на масовия спорт и най-вече във фитнес центровете. Като резултат от семинара ще бъде създадена мобилна апликация, в която ще бъдат включени здравословните фитнес центрове и експерти, приели идеята за чист спорт.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *