Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

В Русия се провеждат президентски избори

В Русия днес се провеждат президентски избори. Право на глас имат 107 млн. избиратели.

Първите секции в най-източните райони отвориха врати още в 20 ч. по Гринуич (22 ч. наше време) в събота, а последните ще затворят в 18 ч. по Гринуич в неделя (20 ч. наше време).

До обяд в две села в Камчатка вече беше регистрирана стопроцентова избирателна активност, предаде ТАСС. Първите бюлетини всъщност бяха пуснати още преди дни в някои труднодостъпни арктически райони.

Над 532 хил. души се грижат за безопасността по време на вота. Мобилизирани са силите и средствата на Единната държавна система за предупреждения и ликвидация на извънредните ситуации. В избирателните секции са монтирани най-малко 40 хил. камери за видеонаблюдение, за да бъдат предотвратени измами. Акредитирани са над 1500 чуждестранни наблюдатели.

Последното проучване на института ВЦИОМ показва, че Путин ще получи 69% от гласовете.

Втори ще е кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин. Наричан „царя на ягодите“, той управлява бизнес за милиони – директор е на селско стопанство за плодове и зеленчуци. Очаква се да бъде подкрепен от 7 – 8% от избирателите.

Трети ще се нареди ултранационалистът и най-колоритен кандидат Владимир Жириновски с 5 – 6%.

След него ще остане телевизионната водеща, писателка и риалити звезда Ксения Собчак, дъщеря на първия кмет на Санкт Петербург.

Останалите претенденти имат незначителна подкрепа.

Големият отсъстващ от президентските избори е най-шумният опонент на Путин – опозиционерът Алексей Навални, на когото бе забранено да се кандидатира заради присъда за финансови злоупотреби, която той отхвърля като изфабрикувана и политическа.

Ако има неизвестна на тези избори, то това е избирателната активност. Кремъл положи усилия тя да бъде колкото се може по-висока. Според Степан Гончаров от независимия социологически център „Левада“ се очаква да гласуват „между 57 – 58 и 67 – 68%“ от избирателите, т. е. колкото на предишните избори през 2012 г., докато институтът ВЦИОМ дава 63 – 67%.

65-годишният Путин е прекарал 18 години начело на Русия и е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин. В интервю за американската телевизия Ен Би Си миналата седмица той каза, че не иска да променя конституцията, за да се окопае във властта. Това означава, че този четвърти мандат би трябвало да е последен за него и мнозина експерти смятат, че през следващите шест години руският президент ще определи и подготви своя приемник.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *