Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Велико Търново отбелязва своя празник

С празнична литургия в църквата „Св. 40 мъченици“ от 7.30 часа, поднасяне на цветя на гроба на цар Калоян и декламация на текста от „Асеневата колона“ ще започнат тържествата, с които Велико Търново ще отбележи своя празник днес.

В двора на църквата ще бъдат благословени знамената на представителната част на Националния военен университет „Васил Левски“ и знамената на други обществени и неправителствени организации. Великотърновци и гостите на града ще могат да се включат в празничното шествие с портретите на благодетелите, което ще тръгне в 9.45 от църквата „Св. 40 мъченици“ до сградата на общината, където ще се състои ритуалът по издигане на знамената. От 11.00 часа в залата на МДТ „Константин Кисимов“ ще започне тържествената сесия на Великотърновския общински съвет.

През целия ден на открита сцена в центъра на града ще има богата концертна програма, а в парк „Марно поле“ забавления за деца и родители. От 14.00 часа от площад „Цар Асен“ започва безплатната екскурзоводска обиколка „Духовното величие на столичния Търновград“, която ще обхване знакови исторически обекти, свързани със средновековната история. От 17.30 е началото на традиционния „Стрийт парад“ от сградата на Областния информационен център до крепостта „Царевец“. Празничният ден ще завърши с илюминации и с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Всяка година на 22 март Велико Търново чества победата на цар Иван Асен Втори над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница през 1230 г., както и Деня на свети Четиридесет мъченици. Първото отбелязване на тържествения ден се е състояло през 1879 година. На него са присъствали императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войскови части, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в Търново Учредително събрание, както и много граждани. На този ден празнува и Търновският гарнизон.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *