ЦГМ: Новото безплатно мобилно приложение URBO за „синя“ и „зелена“ зона ще улеснява гражданите

Споделете лесно и бързо тази публикация

Новото безплатно мобилно приложение URBO за „синя” и „зелена” зона ще улеснява и ориентира столичани и гости на града. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Румяна Милова, директор Дирекция „Паркиране и гаражи” към Центъра за градска мобилност, по повод новата система за заплащане на таксите за “синя” и “зелена” зона.

“Услугата дава възможност желаещите да се регистрират и да заплащат паркирането и чрез банкова карта, което ще бъде изключително полезно за чужденци или български граждани, живеещи извън страната и нямащи достъп до българските мобилни оператори”, обясни тя. „По този начин всяко едно плащане в зоната ще бъде извършвано от картата на ползвателя на услугата паркиране.

Искам да успокоя гражданите, че цената остава същата, тоест сметката на ползвателя няма да бъде задължена с допълнителни такси – те ще бъдат за сметка на приложението. За самото приложение, то посочва в коя зона се намира в момента ползвателят. Имаме много случаи, в които гражданите се объркват къде се намират, дали са „синя” или „зелена” зона и плащат за „зелена”, а са в „синя”, поради което биват санкционирани. Така че това нещо може да бъде избегнато, като се използва приложението”, коментира Румяна Милова.

Тя уточни, че приложението вече работи от няколко дни, като близо 100 души са се възползвали от него. Предстои и разширение на зоната за платено паркиране в някои столични квартали приблизително със 6100 места. Точният брой на новите паркоместа ще бъде уточнен едва след като бъдат изготвени схемите за организации на движение и паркиране, което ЦГМ ще възложи на експерти, каза още Милова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *