Facebook шпионира SMS-ите на потребители си

Споделете лесно и бързо тази публикация

Facebook са събирали контактите, обажданията и дори съдържанието на текстовете от част от потребителите на мобилния Facebook Lite и Messenger.

От години се знае, че Facebook събира огромно количество данни за своите потребители – социалната мрежа знае не просто всичко, което те споделят, но и местоположението им, както и сайтовете, в които влизат.

Покрай скандалът , че тези данни са можели да се използват и за политически цели, излезе още една любопитна информация.

Facebook са записвали съдържанието на SMS-ите и са водели отчет на разговорите, които провеждат част от потребителите им.

От социалната мрежа обаче разясняват, че тук няма нищо скрито – всеки, изтеглил мобилните приложения Facebook Lite и Messenger е бил попитан дали иска да предостави достъп до историята на обажданията и текстовите си съобщения.

Facebook твърди, че това се прави единствено с цел улесняване на потребителите и по-добра връзка с техните роднини и приятели. От социалната мрежа твърдят още, че не търгуват с тази информация, но много хора не вярват на това.

Следенето на текстовете на SMS-ите и хронологията на обажданията наистина може да се нарече доброволно, защото потребителите са питани за това. Обаче има уловка – по-голямата част от хората механично одобряват исканията на мобилните приложения, за да започнат да ги използват по-бързо.

Експертите сравняват тези искания с текста с малки букви в договорите – той е там, но много малко хора го виждат. Подписът или одобрението обаче е налице, а макар и акциите на Facebook да са паднали значително, то социалната мрежа на практика няма алтернатива и според финансистите котировките отново ще се завърнат към обичайния си вид.

Бизнесмоделът не само на Facebook, но и на останалите социални мрежи, като Twitter, както и Google разчита на събирането на данни и търговията с тях. Microsoft, Apple и останалите мобилни производители също са изкушени от този “сегмент”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *